Atractii turistice | Stiri din Brasov

Atractii turistice


Cetatea Brasovului:
Cetatea Brasovului a avut patru porti: trei mai timpurii (cea din strada Republicii, cea din strada Muresenilor si Poarta Ecaterinei) si una care dateaza din sec. al XVIII-lea (pe strada Nicolae Balcescu). Astazi se poate vedea numai o parte din Poarta Ecaterinei, la sud-est de Biserica Neagra, unde se afla si capela “Sf. Ecaterina”. Poarta este acoperita cu un turn ascutit, prevazut in cele patru colturi cu turnulete, semn al dreptului de jurisdictie pe care-l avea cetatea asupra locuitorilor domeniului ei.

Bastionul Tesatorilor, Fierarilor, Curelarilor, Postavarilor, Franghierilor, Graft:
Constructia bastioanelor, situate in afara zidurilor cetatii, a inceput in sec. al XV-lea. Cel care a rezistat cel mai bine vicisitudinilor vremii este Bastionul Tesatorilor (str. Cosbuc 9), sub Tampa, pozitionat in parta de SV a cetatii. A fost restaurat in mai multe randuri, ultima data in anii 1950-1951. In interiorul monumentului se disting trei niveluri de coridoare de aparare. Bastionul adaposteste sectia “Cetatea Brasovului si fortificatiile din Tara Barsei” a Muzeului Judetean. In centrul salii se remarca macheta vechiilor cartiere – Cetatea si Scheii Brasovului. In sezonul estival, in curtea bastionului se organizeaza concerte de muzica simfonica si de camera. Bastionul Fierarilor (str. G. Cosbuc 34) a aparat orasul in partea de nord. Atestat documentar la 1529, bastionul, in forma de pentagon, dispunea de o poarta si de mijloace de lupta. Astazi adaposteste filiala brasoveana a Arhivelor Statului. Aceasta institutie pastreaza, printre multe alte documente valoroase, cea mai veche scrisoare redactata in lomba romana si pastrata pana astazi – epistola negustorului Neacsu din Campulung din 1521. Bastionul Curelarilor era situat, de asemenea, in partea de nord, in fata Bibiotecii Judetene “George Baritiu”. In 1887 a fost demolat. Bastionul Postavarilor a fost punctul de aparare cel mai puternic din partea de est. Poate fi vazut si astazi, in stare restaurata. Bastionul Franghierilor a aparat cetatea dinspre Tampa. Dupa incendiul din 1689 s-a deteriorat in mare masura.
Bastionul Graft cel mai recent (1639-1641) a fost cel al aurarilor, pe al carui frontispiciu se afla stema orasului. In 1880 a fost demolat.
Turnul Alb si Turnul Negru:
Pe versantul calcaros al dealului Warthe (”straja”) se afla 2 turnuri de straja, construite in sec. al XV-lea: Turnul Alb, circular, incredintat spre aparare breslei cositorilor, si Turnul Negru. Legatura intre cetate si Turnul Alb a fost asigurata de Bastionul Graft. Dupa opinia cercetatorilor, cetatea Brasovului a avut 28-32 turnuri de veghe. In afara centurii de fortificatii s-au construit inca 4 turnuri. Turnul Alb era pozitionat la 59 m distanta de zidurile cetatii, Turnul Negru a fost construit in 1494, in fata Bastionului Fierarilor. Cele sapte turnuri de pe Tampa se pot vedea astazi doar in stare de ruine.

Apararea orasului mai era asigurata si de o fortificatie situata pe dealul din partea centrala. Construita mai intai din lemn, fortificatia a fost refacuta din piatra in 1529, dupa distrugerea ei cu ocazia bataliei de la Feldioara.

Cetatea Fagarasului:
Cetatea Fagarasului este situata in inima orasului cu acelasi nume si adaposteste din 1954 Muzeul Tarii Fagarasului, care cuprinde colectii bogate de arheologie, istorie medievala, etnografie si arta populara (indeosebi icoane pe sticla). Cetatea, construita in secolele al X-lea si al XI-lea si reconstruita in mai multe randuri, a fost una dintre cele mai importante fortarete din Transilvania. Voievodul Mihai Viteazul si familia sa si-au gasit adapost aici in 1599.
Intre secolele XV si XVII, cetatea Fagarasului a fost marita si transformata in stilul Renasterii. In secolul al XVII-lea, constructia asigura paza a cincizeci de sate din imprejurimi. Cetatea a servit drept resedinta voievozilor Transilvaniei, care reuneau Dieta la primul nivel al edificiului. Castelul din mijloc are 80 de incaperi. Decoratiunile interioare, datand din secolul al XVIII-lea nu s-au pastrat.
Cetatatea Rasnov este situata pe drumul de veche traditie Brasov-Rucar-Campulung Muscel, ce lega Transilvania de Tara Romaneasca, cetatea a facut fata multor asedii. Construita cam in acelasi timp cu cetatea Prejmer, ea este amintita prima oara in documentele anului 1355.
In secolele urmatoare este refacuta si consolidata in mai multe randuri. Intre zidurile cetatii si-au gasit adapost si trupele lui Mihai Viteazul, care s-a oprit aici dupa infrangerea de la Miraslau (1600). La Rasnov se gaseste si un muzeu in care armele, uneltele, stampele si alte obiecte de epoca evoca atmosfera acelor vremuri.

Fortareata taraneasca Rupea:
Fortareata taraneasca Rupea (numita si cetatea Cohalmului), situata in apropiere de Brasov, a fost construita intre secolele XIV si XVII. In prezent, cetatea adaposteste Muzeul etnografic Rupea. In interiorul fortaretei se gaseste o biserica in stil gotic, construita in 1488, in care se pastreaza o colectie deosebit de valoroasa de covoare orientale.

Biserica Bartolomeu:
Cel mai vechi monument de arhitectura din Brasov. Inconjurat de ziduri puternice de aparare, el este conceput in stil romanic de tranzitie, cu ferestre in arc frant, cu bolti pe ogive, motive decorative ale artei gotice. Portiunile vechi sunt construite din tuf calcaros, necioplit. Pentru decoratii s-a folosit gresie fina. Actualul turn a fost ridicat in 1842, in locul celui prabusit in 1833.

Biserica din Crit:
Biserica din Crit are ca veche denumire Kreuz (cruce). Acest lucru se datoreaza, unei cruci mari vizibila de la distanta din cele trei comune invecinate – Crit, Cloasterf si Mesendorf. In preajma ei s-au grupat primele case ale asezarii, s-a inaltat o biserica din piatra inchinata sf. Cruci. Initial Crit a fost proprietate nobiliara.
Din vechea biserica a Sf. Cruci, demolata in 1810, nu s-a pastrat nici un document grafic care sa prezinte informatii despre infatisarii ei. In noua biserica, inaltata in locul celei vechi intre 1810 si 1813, se pastreaza strane din vechea biserica, dintre care unele apartin secolului XVII, cu picturi in tempera.
In secolul XV s-au inaltat curtinele ce inconjoara biserica intr-un oval neregulat, adaptandu-se formei terenului, ceea ce explica inaltimea lor inegala, intre 6 si 8 m.
Intrarea in parter se inalta doar cu 60 cm deasupra solului, intr-atat s-a ridicat pamantul in incinta, in urma demolarilor.

Biserica Evanghelica Ghimbav:(Str. Morii 170, Loc. Ghimbav)
Biserica Evanghelica Ghimbav fortificata a fost construita in stil gotic la sfarsitul secolului al XIII-lea.

Biserica Harman (la 12 km nord-est de Brasov):
Biserica Harman este o biserica in stil romanic (1280-1290), construita de calugarii cistercieni, a fost refacuta ulterior in stil gotic. In jurul bisericii s-a construit (1500-1520) o puternica cetate taraneasca. In interiorul bisericii s-au pastrat cateva capiteluri romanice, iar in sacristie cateva console sculptate cu capete grotesti.

Biserica de rit greco-catolic “Sfantul Nicolae”:
Tot aici exista o capela funerara cu picturi murale de factura gotica (1460-1470), avand ca tema “Judecata de Apoi”. Dupa incendiul din 1593, biserica a fost supusa unor ample refaceri, dobandind aspectul actual.
Desi este situata in sudul Transilvaniei, biserica de rit greco-catolic “Sfantul Nicolae” din satul Sambata de Sus este de stil valah. Ea a fost intemeiata in 1700 ca biserica ortodoxa de catre voievodul Constantin Brancoveanu, dupa modelul capelei de la palatul Mogosoaia, din apropiere de Bucuresti. Emblema Valahiei este sculptata deasupra portii de la intrarea in naos.
Biserica este construita dupa un plan dreptunghiular, cu ziduri groase. In ea s-au pastrat picturile murale originale executate de Preda de la Campulung.

Biserica Sf. Nicolae, complex arhitectural datand din sec. al XV-lea, este amintita ca o “Cruce de lemn” de la sfarsitul sec. al XII-lea; se vorbeste apoi despre biserica ridicata pe locul vechii cruci, care a stat ca lacas de rugaciune si cultura pana in anul 1513, cand domnitorii Vlad Calugarul si Neagoe Basarab au creat, prin donatiile lor, posibilitatea ridicarii unei biserici de piatra.

Biserica Neagra
Uunul din cele mai renumite monumente gotice ale tarii. Constructia ei a inceput in anul 1385 (biserica Sf. Maria); este cea mai mare constructie religioasa in stil gotic din tara (89 m lungime, 38 m latime, 65 m inaltime). Dupa marele incendiu din 1689, monumentul a fost restaurat, intre anii 1770-1772.
Langa Biserica Neagra se afla Statuia lui Johannes Honterus. Tot in vechiul centru al Brasovului se poate vizita Casa Memoriala Paul Richter (1875-1950), compozitor de seama si mare pedagog.

Casa Sfatului
In locul actual al Casei Sfatului s-a situat pe vremuri un turn aflat in afara cetatii. Acesta a avut 2 functii; de aparare si comerciala. La vremea respectiva, negustorii straini nu puteau intra in cetate si-si expuneau marfurile in jurul turnului.

Casa Hirscher:
Cunoscuta din documente si sub numele de “Casa de Negot” sau “Podul Batusilor”, a fost ridicata intre anii 1539 – 1545.
Apollonia Hirscher, sotia fostului jude al orasului, Lukas Hirscher, a construit pe cheltuiala sa aceasta casa, ca omagiu adus memoriei sotului ei, “mic de statura, dar mare de intelepciune”.

Conceputa in stilul halelor occidentale, cu numeroase camari si pivnite boltite pentru depozitarea marfurilor aduse la marile targuri saptamanale ce se tineau in “piata”, cu paterul sustinut de pilastrii in arcade, intre care isi etalau produsele vestitii mesteri ai celor peste cincizeci de bresle brasovene si inconjurata de “Piata de Peste”, de “Targul de Straie”, de “Targul Graului” sau de cel al “Florilor”, cladirea a fost secole de-a randul simbolul unei activitati economice infloritoare.

Afectata grav de marele incendiu din anul 1689 si de cel din 1699, de cutremure, casa a suferit numeroase transformari si si-a schimbat destinatia.

Casa Muresenilor (Piata Sfatuluinr. 25):
Muzeul “Casa Mureşenilor” ( adapostit de o cladire construita in secolul XVI in stil neclasic, declarata monument istoric) s-a infiintat in anul 1968, ca urmare a donatiei facute de urmasii familiei Muresianu. Ei puneau astfel in opera testamentul cultural al lui Iacob Muresianu, oferind statului roman, in vederea organizarii unui muzeu, spatiul necesar, o foarte valoroasă colectie de mobilier, pictura, sculptura si mai ales o arhiva de o inestimabila valoare culturala, numarand peste 25.000 de documente. Arhiva Muresenilor este una dintre cele mai bogate si importante arhive de familie. Conducînd timp de mai bine de o jumatate de secol un ziar politic, Muresenii au corespondat cu toti fruntasii politici ai vremii lor, atat din Ardeal cat si din celelalte provincii locuite de romani. Pe langa corespondenta politica, in Arhiva Muresenilor se gasesc numeroase manuscrise ale Muresenilor si ale corespondentilor ziarelor conduse de ei. Muzeul este consacrat memoriei mai multor membri ai acestei familii cu mari merite in viata culturala si politica a vremii lor.

Muzeul ilustreaza in special viata si activitatea poetului Andrei Muresanu, autorul imnului de stat al Romaniei, a publicistului Iacob Muresianu (1812 – 1887), a fiului sau Aurel Muresianu (1847 – 1909), gazetar si publicist, continuatorul tatalui la conducerea “Gazetei de Transilvania”, si a compozitorului Iacob Muresianu jr. Cele patru incaperi ale muzeului cuprind exponate ce ilustreaza viata culturala a Brasovului din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. La intrarea in muzeu se afla o sculptura in bronz reprezentandu-l pe Iacob Muresianu-tatal. Colectia de arta decorativa si arta plastica cuprinde piese de mobilier Biedermayer apartinand familiei, tablouri apartinand pictoritei Elena Muresianu prima pictorita romanca din Brasov si sculpturi lucrate de Traian Muresianu.

Muzeul detine si o colectie de instrumente muzicale. In aceeasi cladire este amenajat si muzeul memorial Gheorghe Dima cuprinzand obiecte, fotografii si documente apartinand compozitorului.”

Biserica fortificata din Prejmer:
Dintre toate bisericile fortificate intemeiate in secolul al XV-lea, cea mai impresionanta prin grosimea zidurilor incintei si prin inaltimea turnurilor de aparare este cea de la Prejmer, situata in apropiere de Brasov.
Un mic muzeu de etnografie a fost amenajat in unele din aceste incaperi. Un culoar subteran permitea celor din fortareata sa comunice cu exteriorul. Biserica a fost inaltata in mijlocul cetatii, in forma de cruce greceasca, in stil gotic. Orga bisericii dateaza din secolul al XVI-lea. Iconostasul, pictat de ambele parti intre 1450 si 1460, este de o valoare deosebita.
Biserica Evanghelica, initial o bazilica romanica a fost transformata ulterior intr-o biserica-sala (cu altar semicircular) de dimensiuni mici. Edificiul este impunator prin zidurile sale si turnul gigantic de la apus (6 etaje) construit in 1494.
In interiorul bisericii se pastreaza un capitel cu ciubuc care, impreuna cu arcul triumfal, provin din biserica romanica, justificand datarea acesteia la inceputul secolului al XIII-lea.

Update me when site is updated
Stiri si Massmedia www.TOP21.ro Top25.ro - Noi te promovam pe Internet ! Romanian Top 30 Bancuri Stiri Online - cel mai bun site de stiri online Top66 Statistici